Hytteliv

Bilder: www.istockphoto.com/Tom Lium

Nordmenn foretrekker norgesferie


Nordmenn er tradisjonelle i sine reisevaner. Dette kommer frem i en undersøkelse som TNS Gallup gjennomførte for NHO Reiseliv rett før sommeren 2016. Les artikkel i Aftenposten her.


Undersøkelsen viser at både norgesferie og norske hyttetradisjoner står like sterkt i dag som noen gang.


Norgesferie er trendy


80 % av de spurte svarte at de hadde planer om å dra på sommerferie i 2016. Av disse skulle 60% på norgesferie og 50% av dem igjen på hytta.

Det mest populære reisemålet for de som skulle feriere i Norge var Østlandet. Undersøkelsen bygger dermed opp under resultatene fra tidligere funn og viser en økt interesse blant nordmenn for eget land. Dette må ses på bakgrunn av en sterk frilufts- og aktivitetstrend. I ferien ønsker man gjerne mer tid til det man har lyst til å gjøre, og derfor har fysisk aktivitet blitt en viktig del av ferien for mange.

Hele 72% av de spurte assosierer den beste sommerferien med fotturer og naturopplevelser.


Naturen som trekkplaster


Naturen, som kanskje er Norges største trekkplaster, kan brukes til så uendelig mye. Allikevel er det noen aktiviteter som stikker seg ut. Det som først og fremst lokker nordmenn til norgesferie er mulighet til å dra på fottur. Norsk natur byr på fantastiske naturopplevelser ikke bare i skog og mark, men også i kyst- og fjellområder. Andre populære aktiviteter er sykkelturer, soppturer og bærturer.


Det er allikevel ikke bare muligheten til å oppleve flott norsk natur som bygger opp under ønske om å dra på norgesferie. Like sentralt er muligheten til å komme seg bort fra hverdagen samt dele opplevelser med venner og familie.


Den norske fjellheimen er i vinden


I følge DNT er den norske fjellheimen i vinden som aldri før. Så langt i sommer kan de vise til rekordvekst både når det gjelder antall medlemmer og antall besøk på hyttene. Tall fra DNT Oslo og omegn viser en solid vekst på hele 15% i overnattinger sammenlignet med året før. Samtidig viser tallene at folk bor lenger samt at de bruker hytta som base for turer og aktiviteter i nærområdet.


Norsk hyttetradisjon står sterkt


Den særlige interessen for hytteliv blir ikke bare avbildet i tallene fra DNT og undersøkelsen som TNS Gallup gjennomførte for NHO Reiseliv. Eiendomsstatistikken gir også uttrykk for at hyttemarkedet er bedre enn på mange år. Samtidig ser man at andelen av de som planlegger å kjøpe hytte i Norge øker. I følge tall fra SSB har omtrent 50% av oss nå har tilgang til en hytte eller fritidsbolig nær sjøen eller på fjellet.


For mange er det å eie sin egen hytte, noe som øker livskvaliteten. Det er noe spesielt med å eie en hytte man kan komme tilbake til, år etter år. En som kan videreføre gamle så vel som nye tradisjoner.


Mens den norske hyttetradisjonen tidligere var preget av nøkternhet, gir vi i dag sjelden avkall på standarden vi omgir oss med til daglig. Det man først og fremst ønsker i forbindelse med norgesferie er andre kulisser.


Se våre prosjekter her.